annons
Hem » Artiklar » Mercedes visar självkörande lastbil på Elmia
Självkörande lastbil från Mercedes

Mercedes visar självkörande lastbil på Elmia

Mercedes-Benz innovationsenhet Lab1886 kommer visa upp en självkörande lastbil på årets Elmia Lastbil. Den tyske lastbilstillverkaren arrangerar också en serie workshops där man ska diskutera självkörande fordon.

I ett pressmeddelande från Mercedes skriver företaget att många menar att självkörande lastbilar kommer innan helt självkörande personbilarna. Dock lär det i första hand röra sig om trafik inom inhägnade områden, där självkörande lastbilar till exempel kan sköta transporter mellan olika byggnader på ett industriområde.

Redan idag pågår försök med snöröjning på flygplatser där en chaufför kör en lastbil och tre andra ”följer efter” med självkörande teknik – så kallad ”platooning”.

Nu är Mercedes-Benz innovationsenhet LAB1886 på Europaturné för att prata med transportnäringen om hur denna ser på utvecklingen. Lab1886 är en fristående enhet inom Daimler som arbetar med innovationer och framtidsvisioner. Under Elmia är man på plats för och talar med svenska företag och åkerier.

– Vi kommer hit för att lära oss om vilka behov och möjligheter som finns i just Sverige. Det är inte tekniskt svårt att lära en lastbil att köra en viss slinga och till exempel backa till vid en lastbrygga. Liknande koncept har ju använts för lagertruckar och liknande i många år. Men det gäller att hitta rätt sammanhang och där måste vi ut och lyssna på branschen, säger Philipp Dreyer som är projektledare på LAB1886 i pressmeddelandet.

Med sig på resan har man en självkörande Mercedes-Benz Arocs. Bilen kommer att köras på ett inhägnat område på Elmia Lastbil under hela mässan.

– Vi ser fram emot att lära oss mer om just den svenska transportnäringens verklighet och vilka problem den här tekniken skulle kunna lösa, säger Philipp Dreyer.

Workshops för branschen kommer att hållas i Mercedes-Benz monter under mässan.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*