annons
Hem » Artiklar » Misstankar om kartell

Misstankar om kartell

EU-kommissionen misstänker att flera stora lastbilstillverkare ingick i en kartell under 14 års tid i syfte att bromsa ny miljöteknik. Tillverkarna som misstänks är Volvo, Scania, Mercedes, Iveco, MAN, DAF och Renault.

Enligt tidningen Financial Times inleddes en utredning om misstänkt kartell involverande flera stora europeiska lastbilstillverkare redan våren 2011. Lastbilsföretagen misstänks ha börjat sammarbeta i januari 1997 och slutat i januari 2011. Avslöjandet av kartellen kom från MAN som i och med detta kan slippa undan att betala böter.

Syftet med kartellen ska ha varit att bromsa utvecklingen av miljövänlig teknik. Bland annat ska företagen ha kommit överens om tidpunkten och prissättningen för introduktionen av ny utsläppsteknik i samband med införandet av Euro 3 år 2000.

Förra månaden skickade utredaren sin bedömning till de berörda lastbilstillverkarna för att de ska få en chans att bemöta anklagelserna.

Bötesbeloppet för denna typ av brott kan bli upp till 10 procent av den årliga omsättningen och enligt Financial Times har lastbilstillverkarna avsatt pengar för eventuella böter. Svenska Dagbladet uppger att Volvo reserverat motsvarande 3,7 miljarder kronor för detta ändamål.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*