annons
Hem » Artiklar » Nästan hälften hade fuskat med AdBlue

Nästan hälften hade fuskat med AdBlue

Den 30 maj och den 31 maj gjorde Tungvognsenter Syd kontroller av lastbilar på den dansk-tyska gränsen i Padborg. Fokus för kontrollerna var lastbilar som skulle kunna misstänkas för att ha manipulerat lastbilens AdBlue-system som filtrerar förorenande NOx-gaser från lastbilens avgaser.

Totalt 23 lastbilar kontrollerades, och av dessa var nio bilar manipulerade för att kringgå lagstadgad AdBlue-utrustning.

AdBlue är en vätska som fylls i en speciell tank av lastbilen för att omvandla skadliga NOx till ofarlig kvävgas och vattenånga. På detta sätt, minskas föroreningar från lastbilens avgaser. Polisen upplever tyvärr hur vissa åkerier använder en speciell låda eller emulator, som vilseleder tekniken då AdBlue-vätskan är relativt dyra.

Men polisen fann också andra brott.

– En makedonsk förare hade inte lagstadgade förartillstånd. Det är ett brott som kostar 35.000 dkr. En annan lastbil hade monterat en analog färdskrivare, även om lastbilen måste förses med en digital sådan för att registrera viloperioder. Det gav böter på 6000 dkr. Vidare fanns överträdelser av körtidsreglerna i färdskrivaren hos en av de förare som togs för AdBlue-manipulation” berättar polischefen och chefen för Tungvognsenter Syd, Stig Simonsen.

De nio förarna och åkerierna som avslöjades var från Litauen, Rumänien, Bulgarien och Polen samt en från Makedonien. Alla var tvungna att se till så att böterna betalades innan de kunde fortsätta färden, då de inte var hemmahörande i Danmark.

I fallet med manipulation av AdBlue-systemet, måste bilarna till verkstad för återställning defekta systemet innan färden kan fortsätta.

Tiungvognsenter Syd har ännu inte hittat AdBlue manipulerade lastbilar med danska registreringsskyltar.

Tungvognsenterenter Syd är baserat i sydöstra Jylland och har cirka 30 anställda som täcker ett geografiskt område motsvarande tre polisdistrikt: Fyn polis, Syd och södra polis och sydöstra Jylland polisen. Tungvognsenter Syd ledsg av polischefen Stig Simonsen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*