annons
Hem » Notiser » Nicklas förlorade körkortet trots dispens – nu är han tillbaka bakom ratten
Nicklas Höglund är glad över att åter får komma ut på vägarna sedan Transportstyrelsen gett honom körkortet tillbaka. Foto: privat.

Nicklas förlorade körkortet trots dispens – nu är han tillbaka bakom ratten

Hösten 2017 träffades Nicklas Höglund från Svärdsjön i Falu kommun i ansiktet av grön laser under färd med sin lastbil genom Smedjebacken utanför Ludvika. Dagen efter fick han värk i ena ögat och uppsökte läkare för att säkerställa att synen inte påverkats. Det hade den inte.

Nicklas har dock ett medfött synfel och detta rapporterade läkaren in till Transportstyrelsen. Eftersom Nicklas haft dispens för synfelet sedan 2001 borde rapporten inte skapa några problem för honom. Men det gjorde den.

Rapporten ledde till att Transportstyrelen drog tillbaka Nicklas körkort i oktober 2018. Problemet var att verken Nicklas eller Transportstyrelsen kunde hitta någon dokumentation om dispensen.

38-årige Nicklas som loggat över 150 000 mil utan anmärkning fick sluta köra lastbil och blev därmed arbetslös. Det hela riskerade också leda till att familjeåkeriet som han drev ihop med sin pappa skulle behöva lägga ner. Hans pappa var inriktad på att trappa ner och utan körkort skulle det vara svårt för Nicklas att föra åkeriet vidare.

Falu Kuriren skrev om fallet i januari och dagen efter artikeln publicerats hörde Transportstyrelsen av sig till Nicklas; de hade hittat dispensen. I början av februari fick han tillbaka sitt körkort och idag rullade han ut på sin första tur efter allt krångel.

– Det känns verkligen skönt att vara ute ock köra igen, säger Nicklas till Trailer.se

Något det hela lärt honom är att hålla koll på dispensen.

– Den har jag kopierat i många exemplar nu, säger han med en road ton på rösten.

Under tiden som Nicklas varit utan körkort har en extrachaufför plockats in som ersättare. Denne får nu fortsatt tjänst hos åkeriet då Nicklas pappa valt att gå ner i tid.

Nicklas polisanmälde händelsen i Smedjebacken och minst en person till ska ha blivit beskjuten med grön laser i trakten. Om det är samma person/personer som ligger bakom båda händelserna är inte känt och någon misstänkt för gärningarna finns inte.

Tillsammans med sin pappa driver Nicklas Höglund ett enbilsåkeri som i och med Transportstyrelsens vändning nu har en chans att leva vidare. Foto: privat.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*