annons
Hem » Artiklar » Ny 13-litersmotor på 540 hk från Scania
Scania R 540 6x2 Highline general cargo transport

Ny 13-litersmotor på 540 hk från Scania

Scanias familj med 13-litersmotorer utökas nu med en version med 540 hästkrafter. Den nya motorn – DC13 166 – är enligt ett pressmeddelande från Scania främst avsedd för de applikationer och kunder där behovet av mycket kraft och körbarhet är framträdande medan viktkänslighet eller begränsningar beträffande framaxellaster gör att de måste avstå användningen av Scanias något tyngre V8-motorer som effektmässigt börjar på 520 hästkrafter.

– I linje med vårt löfte att alltid erbjuda skräddarsydda lösningar har vi identifierat ett kundbehov för en toppversion av vår 13-litersmotor, säger Alexander Vlaskamp, Senior Vice President, chef för Scania Trucks.

Scania erbjuder nu fem olika prestandasteg för sin raka sex: 370 hk, 410 hk, 450 hk, 500 hk samt 540 hk. Den nya 540-versionen delar den mesta tekniken med sitt 500-syskon, som exempelvis en turbo med fast geometri och kullager istället för bussningar.

– Den kraftfulla 540-motorn riktar sig främst till kunder och marknader där lagkrav beträffande framaxellaster gör att de måste avstå från att välja en V8. Den är perfekt för alla som behöver extra kraft i sitt transportuppdrag. Ihop med rätt utväxling fungerar den här motorn lika bra för timmerbilar som för ”tulpanexpresser”. Två procent lägre förbrukning och vikt/effekt-förhållandet kommer att göra den här motorn till ett attraktivt val för många, säger Alexander Vlaskamp.

Enligt Scanias pressmeddelande ger motorn 2700 Nm från 1000 varv och upp till 1300 varv.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*