annons
Hem » Notiser » Polisen får 25 miljoner extra i kampen mot illegalt cabotage

Polisen får 25 miljoner extra i kampen mot illegalt cabotage

Vänsterpartiet och regeringen är nu överens om att tillföra 25 miljoner kronor per år 2017 – 2020 till Polismyndigheten för att motverka illegal cabotageverksamhet. Det tillkännagav riksdagsledamöterna Peter Persson (s) och Emma Wallrup (v) i samband med lördagens hearing på Elmia Lastbil i Jönköping om konkurrensläget för svensk åkerinäring, som arrangerades av Trailer Magazine i samarbete med Svensk Åkeritidning och Elmia.
– I dag blir många utländska löntagare hårt utnyttjande när de arbetar i Sverige, säger Peter Persson, socialdemokratisk riksdagsledamot i skatteutskottet. Problemet är särskilt stort i transportbranschen. Där behövs det fler och bättre poliskontroller så att utländska lastbilstransporter följer reglerna.
Under hearingen framkom att regeringen och vänsterpartiet i budgetförhandlingarna har enats om en satsning på detta.
– Alla transporter i Sverige ska följa lagar och regler, både för de anställdas skull och för omgivningen, säger Emma Wallrup, vänsterpartistisk riksdagsledamot i trafikutskottet. För att se till att det gäller behöver även lastbilstransporter från utlandet kontrolleras. I dag är det lite av ett vilda västern. Men nu har vi fått med oss regeringen på att satsa på polisens arbete med det här. Både svenska och utländska åkerier ska veta att de inte kan utnyttja sina chaufförer hur som helst och reglerna ska följas.
Utländska åkerier har enligt EU-bestämmelser rätt att göra tre inrikestransporter i Sverige inom loppet av en vecka, så kallat cabotage. Men systemet missbrukas och situationen präglas av stora missförhållanden. Otillåten konkurrens gör att det har blivit allt svårare att upprätthålla rimliga villkor för dem som kör på vägarna.
Vänsterpartiet driver på för förändringar av lagstiftning och EU-regler för schyssta villkor på arbetsmarknaden, säger Emma Wallrup. Men att se till att de regler som redan finns faktiskt följs är steg ett. Det ska inte vara något vilda västern på vägarna.

En kommentar

  1. Claus Terkildsen

    Det var väl på tiden……..

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*