annons
Hem » Artiklar » Postnord i osund konkurrens

Postnord i osund konkurrens

Postnord satsar allt mer på e–handel och paketdistribution. Inte minst i Danmark där verksamheten går med stora förluster. Allt tyder på att den danska delen av Postnord behöver miljarder i tillskott och det från danska och svenska skattebetalare.

– Att satsningen på marknaden för styckegods och paket finansieras med danska skattekronor är fullständigt oacceptabelt, säger Carina Christensen, vd för ITD, de danska vägtransportföretagen, till SvD Näringsliv.

– Det handlar om ett statligt ägt företag som konkurrerar direkt med privata verksamheter på en marknad som redan tidigare är hårt pressad. Det ger en snedvridning av konkurrensförhållandena i transportbranschen, fortsätter hon.

Hon går i intervjun ut med budskapet att danska Postnord bör läggas ner och detta nio år efter att hon, som dåvarande transportminister, var med som danska regeringens representant och presenterade fusionen 2008.

I fusionen fick svenskarna 60 % av ägandet, men bara 50 % av rösterna i styrelsen. Hela affären har varit hårt kritiserad från start och kritikerstormen har inte tappat kraft. Snarare tvärtom i takt med att man inte kommer tillrätta med förlusterna och skyller på minskade brevmängder, trots att det i Danmark är andra områden är brevdistribution som står för underskotten.

Carina Christensen talar även om att hon och ITD har inlett en diskussion med sina advokater angående statsstödet till Postnord och vad det betyder för konkurrensen.

– Det beror på stödets art, omfattning och syfte, säger hon i samma intervju med SvD Näringsliv. Vi har en nära dialog med EU-kommissionen och konkurrenskommissionären Margrethe Vestlager om det.

Hon konstaterar att hon och ITD inte ser någon framtid för Postnord i Danmark och att det är deras uppfattning att verksamheten borde läggas ner.

– Den affärsmässiga grunden för verksamheten är borta, säger hon.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*