annons
Hem » Artiklar » Premiär för Nikola Tre  
En prototyp av Nikola Tre har nu visats upp

Premiär för Nikola Tre  

I tisdags visade amerikanska Nikola för första gången upp en prototyp av Nikola Tre – en el-lastbil avsedd för den europeiska marknaden. Presentationen skedde på ett event i Phoenix, Arizona där även en körbar prototyp av Nikola Two – som är avsedd för den nordamerikanska marknaden – visades upp.

För långväga transporter har Nikola valt en lösning där vätgas används som energibärare istället för batterier. Energin i vätgasen omvandlas till elektricitet via bränsleceller. Då lastbilen ännu inte testats i verkliga livet återstår det förstås att se om tillverkaren kan leva upp till förväntningarna men enligt ett pressmeddelande får Nikola Tre en räckvidd på mellan 80 och 120 mil på en tank vätgas beroende på lastvikt. En tankning ska klaras av på 15 minuter och bränslekostnaden förväntas ligga 10 till 20 procent under en dieseldriven lastbil.  

För mer lokala transporter finns det även en lösning med batteripaket.

Enligt pressmeddelandet från Nikola har företaget redan beställningar på 13.000 lastbilar. Serieproduktion förväntas starta 2022 för Nikola Two och 2023 för Nikola Tre. 

Vid ett välbesökt event i USA visade Nikola upp flera tunga el-lastbilar.
Foto: Torbjørn Eriksen

 

Tack vare avsaknaden av dieselmotor och växellåda kan golvet sänkas och ge gott om plats i hytten.

 

Fakta:

 

Nikola Motor Company konstruerar och tillverkar elfordon, fordonskomponenter, energilagringssystem och drivmedel för elfordon. Företaget är den andra fordonstillverkaren som tagit sitt namn efter den serbisk-amerikanska uppfinnaren Nikola Tesla som var en av de mest betydelsefulla personerna för utvecklingen av kommersiell elektricitet under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*