annons
Hem » Artiklar » Rånrisk stör chaufförers nattsömn
Rastplats

Rånrisk stör chaufförers nattsömn

Risken för rån, överfall och inbrott skapar en otrygg arbetsmiljö för många lastbilschaufförer som får sin sömn förstörd. Enligt Transportarbetareförbundets arbetsmiljösamordnare Gustaf Järsberg finns det de chaufförer som sover med kniv under kudden. Detta framgår i en artikel på Aftonbladet.se som tar upp problemet med stölder mot godstransporter och hur detta påverkar lastbilschaufförernas arbetsmiljö. Enligt artikeln anmäls i snitt fyra inbrott i lastbilar per dygn året om.

En anledning till den otrygga tillvaron för chaufförer som tillbringar många nätter i hytten ute på sina körningar är att det finns alldeles för få säkra rastplatser. Reglerna för kör- och vilotiderna gör dessutom att många chaufförer tvingas parkera på mindre säkra platser då det inte finns körtid kvar för att ta sig till säkrare parkeringar.

Gustaf Järsberg menar att detta inte är ok och drar slutsatsen att inbrottsrisken stör chaufförernas sömnkvalitet så pass att vakenheten bakom ratten hotas.

Även Sveriges Åkeriföretags Ingemar Resare uttalar sig i artikeln. Han menar att det vilar ett stort ansvar på de som beställer transporterna så länge det råder brist på säkra rastplatser.

– I grund och botten ska köpare och säljare komma överens om hur transporten ska gå till. Det är skrämmande i vilken liten utsträckning säkerheten i dag vägs in i avtalen, säger han till Aftonbladet.

I somras gav dåvarande regeringen Trafikverket i uppdrag att se över hur bristen på säkra rastplatser ska kunna rättas till. Enligt artikeln ska Trafikverket skapa möjligheter för privata aktörer att etablera säkra rastplatser när ny infrastruktur planeras eller när vägar byggs om. Trafikverket ska även titta på möjligheten att höja säkerheten på befintliga rastplatser.

En kommentar

  1. Ingemar Karlsson

    Det är bra att det lyfts fram att kör och vilotidsreglerna skapar oro och farligheter i trafiken.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*