annons
Hem » Artiklar » Rätt spoilervinkel sparar bränsle

Rätt spoilervinkel sparar bränsle

Korrekt justering av takspoilern som styr luftströmmarna mellan dragbil och trailer kan spara minst en procent på bränsleräkningen. För att underlätta enklare justeringar har Scania nyligen infört en instrumentpanelswitch för inställning av deflektorhöjd.

– Enbart sex centimeter felaktig höjd kan resultera i en procent ökad bränsleförbrukning och med 10 centimeter fel, bränslepåföljden är 1,5 procent”, säger Per Elofsson, Scanias  tekniske chef för aerodynamik.

Vid leverans från återförsäljaren placeras deflektorn med tanke på kundens vanligaste trailerhöjd. Tumregeln är att få luften att flyta från spoilern något ovanför trailerns framkant. Detta är lättare sagt än gjort och en optimal justering kräver kvalificerade beräkningar från verkstaden.

När en dragbil är kopplad till en trailer som skiljer sig i höjd från normalt, kan föraren själv justera med hjälp av omkopplaren. Genom att helt enkelt observera om släpvagnen är högre eller lägre än normalt kan en liten justering göras i enlighet med detta. Som vägledning är det bättre att spoilern är lite för hög i förhållande till trailern än vice versa för bättre bränsleprestanda.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*