annons
Hem » Notiser » Rattfull chaufför får fängelse

Rattfull chaufför får fängelse

Den lastbilschaufför som i slutet av januari körde av väg 23 söder om Växjö efter att ha lossat gods hos Ikea i Älmhult har dömts av tingsrätten till tre månaders fängelse för grovt rattfylleri. Detta efter att man konstaterat en promillehalt på 2,29.

Enligt Smålandsposten kom utredningen fram till att mannen efter att ha lossat gods hos Ikea stannat på en parkering och där druckit en halv flaska vodka och öl. Vid 23-tiden lade han sig för att sova. Drygt fyra timmar senare fick han ett sms om en lastning 15 mil bort och satte sig att köra. Chauffören trodde det var nästa dags eftermiddag och att det därför var ok att köra.

Av artikeln i Smålandsposten framgår det också att detta inte är första gången mannen kört rattfull. Hans körkort var indraget mellan 2011 och 2016 av just den anledningen.

I kölvattnet av händelsen har Ikeas ansvar för transporterna till deras distributionscentraler diskuterats och flera chaufförer har krävt att möbeljätten tar ett större ansvar. Bland annat anser många att Ikea borde ha nykterhetskontroller liknande Holmen Pappers och Astrazeneca. Ikea har tagit till sig av kritiken och överväger att införa alkoholkontroller. Företaget menar dock att en sådan kontroll inte hade stoppat den nu dömde chauffören.

– Chauffören lossade sitt gods på distributionscentralen i Älmhult runt klockan 17 lördag den 21 januari. Olyckan skedde mer än tio timmar efter lossning, säger Daniela Rogosic, Tf kommunikationschef Ikea Sverige, till Trailer.se.

Daniela erkänner dock att det finns förbättringspotential, främst eftersom outsourcing är vanligt i transportindustrin och leverantörsledet kan bli långt.

– Under förra året införde Ikea Transport så kallade spotchecks, där auditörer är ute på Ikeaenheterna och träffar och pratar med chaufförer för att kontrollera att IWAY efterlevs. Ett annat exempel är att Ikea transport just nu testar ett nytt arbetssätt som syftar till att mer effektivt motverka social dumping och säkra att IWAY efterlevs i alla led i transportkedjan. Testprojektet lanseras just nu i Europa och ska utvärderas under året.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*