annons
Hem » Notiser » Rekordstor mässa med viktiga diskussioner

Rekordstor mässa med viktiga diskussioner

Nu är Elmia Lastbil 2016 invigt. Klockan nio idag öppnades portarna till årets lastbilsutställning på Elmia i Jönköping. En timme senare hölls den officiella invigningen i hall D. Annika Brandin från Elmia berättade bland annat att årets mässa med sina 75 000 kvadratmeter är den största sedan Elmia Lastbil startade 1983. Frans Johansson på Sveriges Åkeritidning slog sedan ett slag för alla smarta byggnationer och lösningar som kommer att visas upp under en ny vinjett medan Anders Karlsson försvarade lastbilschaufförens roll i dagens allt mer automatiserade vardag.

Elmia Lastbil handlar dock inte bara om nya tekniska lösningar, snygga lastbilar och möjligheten att göra affärer. Mässan bjuder även på ett stort utbud av debatter, diskussioner och föredrag. En het potatis är kilometerskatten som det också ordades lite om på invigningen. Den tidigare socialdemokratiske finansministern och nuvarande styrelseledamoten i BTF Erik Åsbrink talade om några av kilometerskattens för- och nackdelar. Bland fördelarna nämnde han skattens funktion som kontrollverktyg av den olagliga cabotagetrafiken där han menade att den är oslagbar. En nackdel är förstås att den ökar kostnaderna som i sin förlängning kan vara en nackdel för lastbilen gentemot andra transportslag. Inom BTF vill man att skatten ska tillbaka till näringen på något sätt.

Sveriges Åkeriföretags vd Rickard Gegö var bekymrad över risken med kilometerskattens effekter på näringen på sikt. Han uttryckte även missnöje med avsaknaden av en långsiktig politisk hållning till beskattningen av drivmedel.

Mer om alla viktiga frågor som kommer att diskuteras under Lastbil 2016 finns i mässprogrammet på Elmias hemsida.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*