annons
Hem » Artiklar » Scania: flera lösningar behövs för en fossilfri framtid
Scania L 320 6x2 hybrid

Scania: flera lösningar behövs för en fossilfri framtid

Just nu pågår IAA-mässan i Hannover där så gott som allt om lastbilsbranschen visas upp och diskuteras. De stora lastbilsmärkena är på plats och för Scanias del handlar det bland annat om att visa upp fordon för ett fossilfritt transportsystem. Enligt ett pressmeddelande från Scania kommer helelektriska fordon vara avgörande för att uppnå målet om ett fossilfritt transportsystem för den kommersiella marknaden före 2050. Något som också ligger i linje med FN:s hållbara utvecklingsmål och Parisavtalet. På kort sikt menar man utgör dock biodrivmedel som används i förbränningsmotorer det bästa alternativet.

-Vi utvecklar teknik med fokus på att den ska vara kommersiellt lönsam. Det skulle vara meningslöst att erbjuda produkter som inte fungerar i våra kunders affärsverksamhet. Den grundläggande förutsättningen måste vara att tekniken har en rimlig kostnad, säger Christian Levin, försäljnings- och marknadschef på Scania.

Både den Plug-in hybridbil och helelektriska bussar, som visas upp på IAA, uppfyller dessa kriterier.

Scania har nyligen, i en större studie, undersökt flera vägar för att nå noll-visionen med fossila utsläpp under de kommande årtiondena, allt från full elektrifiering till ett utbud av olika typer av drivlinor. Studien visar att den snabba spridningen av elbilar kommer att kräva fyra till fem gånger mer infrastrukturinvesteringar jämfört med idag, men även att driftskostnaderna till år 2050 kommer att minska med 40 procent.

Faktum är att en ökning av helelektriska fordon är den mest kostnadseffektiva vägen när det gäller att gå över till fossilfria transporter på tunga sidan enligt Scania. ”Runt 2030 kommer den totala driftskostnaden för helelektriska fordon att vara i nivå med diesel för alla fordonssegment, inklusive fjärrtrafik” skriver fordonstillverkaren i sitt pressmeddelande.

Scania säger sig ha som mål att tillhandahålla all teknik som kan bidra till att minska koldioxidutsläppen som här och nu kan bidra till att minska koldioxidutsläppen. Antagandet är att det krävs tillväxt av nya fossilfria drivline-teknologier på minst 5 till 10 procentenheter per år i genomsnitt i världen för att uppnå fullt genomslag år 2040.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*