annons
Hem » Artiklar » Scania kan bli först med eldrivna tunga lastbilar i Norge
Öppningen av ASKOs vätgasstation i Trondheim med John Lauvstad, Christian Levin, Jonas Nordh, Frode Netland och Marita Nilsson samt Toyotas vätgasdrivna Mirai.

Scania kan bli först med eldrivna tunga lastbilar i Norge

I all tysthet har Scania redan skrivit kontrakt om leverans av fyra eldrivna 26-tons lastbilar till matvarukedjan ASKO, som är Norges största grossist av livsmedel. Förra veckan öppnade ASKO en ny produktionsanläggning för hållbart vätebränsle. Då sökte företaget marknaden för större distributionsfordon med en räckvidd på 500 km som kan använda väte som bränsle. De valde Scania.

Nu har ASKO beställt fyra 26-tons lastbilar från Scania. Distributionslastarna drivs elektriskt från bränsleceller som använder väte som bränsle. Lastbilarna är nu i produktion på Scania och kommer att levereras hösten 2018.

– Ett av de sätt som gör det möjligt att åstadkomma koldioxidfria transporter är elfordon med bränsleceller. Vi gör detta ske tillsammans med Asko, säger Christian Levin, VD, Försäljning och Marknadsföring på Scania.
Foto: Henrik Thorstensen

Vätgas bidrar till att minska koldioxidutsläppen

Vätgas är en av de hållbara lösningarna på vägen för att dämpa transporter, när väte produceras från förnybara resurser, som vind, sol eller vatten.
Detta pionjärprojekt har som målsättning att testa nya sätt att minska koldioxidutsläppen från tunga transporter.

Partnerskap med gemensamt ansvar

Scania samarbetar med sin kund ASKO och driver övergången till ett hållbart transportsystem. ASKO och Scania bestämde sig för att testa denna teknik tillsammans genom en pilotflotta för att lära av den för att veta hur man går vidare i framtiden.
När det gäller elektrifiering är båda parter överens om att den kommer att spela en mycket viktig roll i transporternas framtid. Ett av de möjliga sätten att koldioxera transporter är att driva bränslecellsfordon.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*