annons
Hem » Artiklar » Scania XT i gasversion

Scania XT i gasversion

Scania utökar nu sitt produktutbud med gasdrivna XT-lastbilar. Med dessa nya lastbilar har Scania utvecklat ett hållbart alternativ för byggbranschen med betydande minskningar av koldioxidutsläppen.

Den nya 410 hk-13-liters bensinmotorn gör Scanias gasbilar idealisk för tuffa förhållanden  på byggtransportuppdrag. Lastbilen är utrustad med åtta 118 liter kompressionsgas (CNG) tankar. Tankarna är monterade i förhöjt läge längs ramen för att uppnå en högre markfrigång, vilket är fördelaktigt vid körning på obelagda vägar och på byggarbetsplatser.


– Det är i alla avseenden en vanlig byggbil utan några kompromisser i förhållande till en jämförbar dieselvariant, säger produktchef Zoran Stojanovic, Scania Trucks. Den erbjuder samma PTO-prestanda för att driva de nödvändiga lastbilssystemen.

XT-lastbilen kommer att uppfylla flera mångsidiga byggnadsindustrin, särskilt i transporter till och från stadskärnor där oro över luftkvaliteten har lett till trafikbegränsningar. Det kommer att vara lika konkurrenskraftigt i länder med en riklig gasförsörjning, där gas ofta finns till lägre kostnad än diesel.

Den gasdrivna XT kan utnyttjas med fördel i tipp-, kran- och krokhisskonfigurationer. Det operativa intervallet som tippbil är upp till 500 kilometer på asfalterade vägar.

Ett välkommen alternativ

Lösningen blir även attraktioner den används på en betongblandare. I områden där det finns en intensiv stadsbyggnad måste fler byggplatser levereras inom två timmars tidsgräns innan betongen släpps ut.

– Med ökande miljöbegränsningar i många städer är införandet av gasbilar säkert ett välkommet alternativ, säger produktchef Magnus Gustavsson, Scania Trucks, Construction.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*