annons
Hem » Artiklar » Scanias smarta väst ökar säkerheten

Scanias smarta väst ökar säkerheten

Scania C-me väst är en uppkopplad säkerhetsväst som har automatisk belysning när du lämnar hytten. Om föraren hamnar utanför lastbilen och blir inaktiv utlöser en sensor i Scania C-me ett samtal för hjälp. Inför den kommersiella lanseringen av Scanias uppkopplade varselväst har den nu visats på Mobile World Congress i Barcelona 25-28 februari.

Slutliga verifieringsprov pågår och västen är planerad att vara tillgänglig hos Scanias återförsäljare från mitten av 2019.

Den patenterade västen, som utvecklats på uppdrag av Scania av svenska nybörjare Light Flex och Imagimob, är framtagen för att möta en växande oro över farorna med arbete som utförs i närheten av lastbilen.

Yrkestrafiken är en farlig verksamhet med risker som är mycket högre än de som uppstår i nästan alla andra yrken eller de flesta andra aktiviteter i det dagliga livet. Som framgår av en EU-rapport har förare många specifika uppgifter att utföra, såsom lastning och lossning av fordon, koppling och lossning av släpvagnar, att säkerställa att lasten är säkrad, samt att kontrollera sina fordon innan de påbörjar sin nästa resa. Alla dessa aktiviteter kan utgöra risker för förarna.

Sensorn monterad i C-me-kragen upptäcker automatiskt när föraren går ut ur hytten och västen lyser automatiskt upp, valfritt med blinkande eller stabila lampor. Sensorn upptäcker också om föraren är inaktiv efter en snabb ofrivillig rörelse, som till exempel ett fall. Detta utlöser den anslutna appen så att föraren kan skicka en textmeddelande till ett förinställt nödnummer samtidigt som det vidarebefordrar GPS-positionen.

Västen är reversibel med en högt upplyst sida medan den andra är en mer neutral grå att ha på sig när den inte arbetar i eller runt trucken. Även utan belysningsfunktionerna uppfyller västen europeiska lagar i klass 2 för höga skyddskläder.

Utvecklarna har säkerställt att detta är en innovativ uppkopplad bärbar del av skyddskläderna, inklusive det faktum att västen är tvättbar när elektroniken i kragen är borttagen.

– Vi ser att västen kan förbättra säkerheten, inte bara för lastbilsförare, men också i många andra utsatta yrken”, säger Jonas Svanholm, direktör, X-Lab, Scania Connected Services and Solutions.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*