annons
Hem » Notiser » Självkörande lastbilar i fokus på Elmia Lastbil

Självkörande lastbilar i fokus på Elmia Lastbil

Har någon av er kört ett självkörande fordon? Frågan kom från panelen och ställdes till publiken på seminariet ”Förarlösa lastbilar – bara en utopi”? Under Elmia Lastbil. Få – om ens någon – räckte upp handen. De tänkte då inte på att farthållaren var det första steget mot förarlösa fordon.
För det är där debatten måste börja. Samtliga i panelen vände sig mot begreppet förarlösa fordon – i stället vill de säga självkörande fordon.
Moderatorerna Anders Karlsson, Trailer Magazine och Frans Johansson, Svensk Åkeritidning, konstaterade att vi är inte där än att fordonen är helt utan någon förare.
– Det här är inget nytt, säger Carl-Johan Almqvist, ansvarig för trafiksäkerhetsfrågor i Volvo Lastvagnar. Farthållaren kom redan 1948 och vi måste förstå att självkörande fordon tar olika steg. Första steget var att inte behöva använda fötterna, och det har vi redan på våra vägar.
Det innebär att vi fortfarande är på steg ett på trappan med fem steg, där det översta steget är helt förarlöst. Nästa steg blir att ta bort händerna. Det vill säga att fordonet styr av sig själv.
– Vi måste se de här systemen som stöd till föraren, säger Carl-Johan Almqvist. Sedan beror det på miljön hur de kan användas. Vi brukar inte fundera över hur många olyckor som vi undviker tack vare föraren. Men i en miljö där vi har kontroll och bara ska från punkt A till punkt B, som en godsterminal eller en gruva, vore det nästan dumt med en förare bakom ratten.
Tekniken finns där. Det är det ingen tvekan om. Frågan är väl snarare vad det innebär när förarens roll minskar. Inte heller Mercedes-Benz ser självkörande fordon som förarlösa. Snarare att tekniken kan öka effektiviteten, produktiviteten och säkerheten.
– Det kommer att påverka chaufförernas roll, säger Mattias Nilsson, försäljningschef i Mercedes-Benz Lastbilar i Sverige. De kommer att få andra funktioner och behöva annan utbildning och yrkesskicklighet.
Det är alltså knappast tekniken det hänger på för att vi ska se fler självkörande – och till och med förarlösa fordon – om ungefär 25 år. Per Erik Österlund är projektledare för ”Miljöbilar i Stockholm” med ansvar för drivmedel, tung trafik och arbetsmaskiner. Han ser i dag stora luckor i regelverken.
– År 2040 tror jag att lagstiftningen i Europa har börjat hänga med i samma takt som industrin, säger Per Erik Österlund. Där vi är i dag är vi långt efter.
Carl-Johan Almqvist var inne på samma tankebana. Han tror att det 2040 är mer självklart med självkörande fordon och att vi säkerligen är framme vid förarlösa fordon.
– Vi kommer definitivt ha helt självkörande fordon för transporter inom avgränsade områden, säger han. Men för att även ha det i trafiken hänger mycket på infrastrukturen. Då måste det finnas en viss typ av vägar med vissa system inbyggda.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*