annons
Hem » Artiklar » Självkörande Volvo till dagbrott i Norge
Försäljningen av lastbilar över 16 ton ökade med 11,5 procent i februari. Trots minska försäljning var ändå Volvo det märke som sålde bäst.

Självkörande Volvo till dagbrott i Norge

Volvo Lastvagnar har ingått ett avtal med norska Brønnøy Kalk AS om att leverera sin första kommersiella lösning med självkörande fordon som ska transportera kalksten från ett dagbrott till en närliggande hamn.

Lösningen för Brønnøy Kalk AS består enligt ett pressmeddelande från Volvo i att kalksten transporteras av sex självkörande FH16 genom fem kilometer långa tunnlar mellan kalkbrottet och krossen. Lösningen har testats med framgång och fortsätter att testas under 2018 för att sedan tas i drift fullt ut i slutet av 2019.

Avtalet är ett resultat av nyligen genomförda automatiseringsprojekt inom bland annat gruvdrift, sockerrörsskörd och sophämtning, men det här blir första gången som Volvo Lastvagnar lanserar lösningen kommersiellt till en kund. Istället för att enbart köpa självkörande lastbilar, omfattar avtalet med Brønnøy Kalk en total transportlösning, nämligen transporten av kalksten mellan de två terminalerna.

– Det här är ett viktigt steg för oss. Konkurrensen i branschen är hård. Vi arbetar hela tiden med att öka effektiviteten och produktiviteten på lång sikt, och vi har en tydlig vision om att vi vill utnyttja nya möjligheter inom teknik och digitala lösningar, säger Raymond Langfjord, vd för kalkbrottet.

– Vi är stolta över att kunna presentera en lösning med självkörande fordon som tillgodoser kundernas behov vad gäller säkerhet, tillförlitlighet och lönsamhet. De globala transportbehoven förändras hela tiden i mycket snabb takt, och det krävs nya och avancerade lösningar för att hålla sig i framkant, säger Volvo Lastvagnars vd Claes Nilsson.

– Det är spännande att vi nu har kommit så långt att vi levererar lösningar med självkörande fordon. Arbetet utförs i ett avgränsat område med förutbestämda rutter och vi kommer kontinuerligt jobba vidare med hur vi kan få ut mesta möjliga av lösningen och skräddarsy den efter specifika kundbehov, säger Sasko Cuklev, Director Autonomous Solutions på Volvo Lastvagnar.

I avtalet ingår att kunden köper en komplett transporttjänst och betalar per levererat ton.

De självkörande lastbilarna styrs av en hjullastaroperatör.

I rutten ingår körning i både tunnlar och utomhusmiljö.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*