annons
Hem » Artiklar » Skäms IKEA, säger Transportarbetarförbundet och svensk media

Skäms IKEA, säger Transportarbetarförbundet och svensk media

Det blåser snålt runt det så genuint svenska IKEA idag. Orsaken är att IKEA får allt svårare att försvara sitt sätt att upphandla sina transporter. Idag demonstrerar Transportarbetarförbundet mot IKEA:s sätt att anlita åkerier som använder gravt underbetalda chaufförer och inte respekterar reglerna för kör- och vilotider.

Det är inte så länge sedan en utländsk chaufför med falskt körkort och dryga två promille i blodet körde av vägen några mil norr om Älmhult efter att ha hämtat last på IKEA i Älmhult. Nu har logistikföretagen Brinkman Trans-Holland, som bland annat kör växter till IKEA:s varuhus, dömts för att ha gett förarna för låga löner och för att systematiskt ha brutit mot kör- och vilotiderna. Detta i en holländsk domstol.

Detta har uppmärksammats av svenska media som är mycket kritiska till IKEA:s etik. Samtidigt har Transportarbetarförbundet gått ut i en informationskampanj där man bland annat demonstrerar utanför ett antal svenska IKEA-varuhus idag.

”Om Ikea skulle kräva kollektivavtal för sina underleverantörer, då skulle lyckas åstadkomma en ”positiv påverkan på människors arbetsvillkor”, som det heter i deras egna policy.”, skriver exempelvis Jonas Bergström i en ledare i Värmlands Folkblad.

”Sedan tidigare har de europeiska fackliga organisationerna erbjudit sig att tillsammans med Ikea säkerställa att underleverantörerna lever upp till lagar och regler. Något som hittills mötts av kalla handen från företaget.”, skriver Kent Christensen, Ordförande Avd. 88 Dalarna Svenska Transportarbetareförbundet, i Dala-demokraten.

”– Ikea har väldigt hög svansföring när det gäller CSR-frågor (corporate social responsibility), de har en av de bästa CSR-policys som jag har sett. Då borde de vilja visa att de är bäst i klassen och ha ett schyst samarbete med oss, då kan vi komma mycket längre tror vi.”, säger Transports internationella sekreterare Magnus Falk till Smålandsposten.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*