annons
Hem » Artiklar » Smart lösning för öppningsbara sidor

Smart lösning för öppningsbara sidor

Användarvänlighet och ergonomi är ord som allt mer kommer i fokus inom transportbranschen. Att hantera stora och höga öppningsbara sidor på lastbilsskåp kan stundtals vara tungarbetat – särskilt om man har parkerat på sluttande mark. Enligt ett pressmeddelande har SKAB nu utvecklat en ny lösning där skåpets båda sidor kan öppnas upp med en enkel knapptryckning.

SKAB har sedan ett antal år tillbaka haft en patenterad lösning på en öppningsbar viksida – något som har gått under namnet ”Ulrikasida” – döpt efter den allra första kunden på denna finurliga skåpstyp. Med hjälp av hydraulik kan den tvådelade väggen snabbt fällas upp. Detta ger dessutom en full öppningshöjd ända upp till taket, något som är mycket uppskattat hos användarna enligt SKAB.

Nu har företaget vidareutvecklat denna lösning genom att bygga ett skåp som har dubbla Ulrikasidor. Därmed kan både höger och vänster vägg öppnas upp, vilket ger maximal flexibilitet i kombination med en minimal insats för chauffören att öppna och stänga skåpet.

Den tekniska utmaningen har varit att konstruera ett skåp med tillräckligt hög styvhet och styrka, så att det inte sviktar när man manövrerar sidorna, samtidigt som förstärkningarna inte heller får inkräkta på lastutrymmet på något avgörande sätt. För att säkerställa att konstruktionen fungerar såsom tänkt så har skåpets samtliga mekaniska delar 3D-simulerats. Härigenom har rörelsemönster, stabilitet och hållfasthet kunnat analyseras grundligt redan på konstruktionsstadiet.

Sedan en tid tillbaka rullar bilen hos slutkunden på de isländska vägarna.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*