annons
Hem » Notiser » SP och fordonsverkstäder bildar arbetsgrupp för gasfordon

SP och fordonsverkstäder bildar arbetsgrupp för gasfordon

Sveriges Fordonsverkstäders Förening ingår i arbetsgruppen som tillsammans med Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, ska utveckla certifieringssystem för verkstäder avseende gasfordon.
Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (numera en del av RISE) och bland andra Sveriges Fordonsverkstäders Förening kommer att ta fram en process för certifiering med syfte att begränsa brand- och explosionsrisker för gasfordon.
– Det känns väldigt stimulerande och viktigt, speciellt med tanke på de senaste 18 månadernas olyckor med gasfordon, säger Bo Ericsson, vd i Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.
P-märkningen möjliggör för fordonstillverkare, operatörer samt verkstäder att kvalitetssäkra hela sin process för att på så sätt säkerställa att riskerna hålls så låga som det är praktiskt möjligt. Certifieringsreglerna kommer att utvecklas tillsammans med bland annat busstillverkare.
Redan tidigare har SP tagit fram ett kvalitetscertifieringssystem, P-märkning, för släcksystem som monteras i motorrummen på bussar. Metoden ligger till grund för europeisk lagstiftning som träder i kraft 2018. Men redan i dag kräver exempelvis Sydney Buses (Transport for New South Wales, TfNSW) P-märkning av släcksystemen i sin senaste upphandling till cirka 2 500 bussar.
– Det är en absolut nödvändighet att vi får med branschen i vårt arbete med att utveckla säkrare gasfordon, säger Fredrik Rosén på SP.
Bo ericsson framhåller att det sannolikt bara är en tidsfråga innan Sverige får tuffare krav på certifiering på både lätta och tunga sidan avseende hantering och kontroll av gasfordon.
– Därför finns det ingen anledning att vänta, säger han.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*