annons
Hem » Notiser » Sparar 164.000 på att överklaga?

Sparar 164.000 på att överklaga?

Ett åkeri i södra Sverige kan spara 164.000 kronor på att ha överklagat Transportstyrelsens beslut om sanktionsavgift efter en företagskontroll av kör och vilotid. I ett färskt yttrande till Kammarrätten noterar Transportstyrelsen att åkeriet med dagens tillämpning skulle ha påförts en sanktionsavgift på 36.000 kronor.

När Transportstyrelsen tog sitt beslut i juni 2012 hade de konstaterat omkring 160 överträdelser som hade ett sammanlagt värde på 596.000 kronor och i sitt beslut ansåg de då att åkeriet skulle betala en sanktionsavgift på maximala 200.000 kronor.

Åkeriet överklagade utan framgång till förvaltningsrätten, men efter Transportstyrelsens yttrande talar en del för att Kammarrätten kommer att sätta ned beloppet i sin kommande dom. Och om Kammarrätten går på Transportstyrelsens nya linje minskar alltså avgiften med hela 164.000 kronor!

Största delen av differensen beror i detta fall på Transportstyrelsens nya tillämpning då uppgifter från förarkort och eller färdskrivare saknas för vissa dagar. Detta betraktas som en mycket allvarlig överträdelse där sanktionsavgiften är 4.000 kronor. I Transportstyrelsens beslut påfördes åkeriet här en avgift på 8.000 kronor per dag, en avgift på 4.000 för saknade uppgifter på förarkort och en för saknade uppgifter i färdskrivare. Om denna brist förelegat vid en kontroll idag hade det räknats som en överträdelse.

”Avgift påförs en gång per förare respektive per fordon per kontrollperiod”, skriver Transportstyrelsen i sitt yttrande.

Åkeriet har två bilar och skulle ha fått betala totalt 8.000, för de uppgifter som saknas, enligt Transportstyrelsens nya tillämpning. När det gäller övriga överträdelser som uppmärksammades vid kontrollen har det inte skett någon förändring av tillämpningen. Avgiften för dessa beräknas till 28.000 kronor.

 

 

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*