annons
Hem » Artiklar » Logistik » Stadsleveranser ersätter lastbilar med små elfordon

Stadsleveranser ersätter lastbilar med små elfordon

Priset Quality innovation Award har tilldelats Göteborgs city trafikkontor, som belönas med det svenska priset i år. Stadsleveransen, som systemet heter, blir också Sveriges bidrag i den internationella tävlingen.

Stadsleveransen går, förenklat uttryckt, ut på att ersätta stora lastbilar i stadstrafiken med små elfordon och elcyklar. Dessa hämtar och lämnar godset på en särskild terminal i Gullbergsvass. För detta system vinner trafikkontoret årets pris i kategorin Innovationer inom offentlig sektor och ideella organisationer.

– Vi är väldigt glada och stolta för priset som visar att hållbarhetsfrågorna är viktiga i stadsutvecklingsarbetet och att gränsöverskridande samverkan mellan offentliga myndigheter och privata aktörer är en framgångsfaktor i, säger Magnus Jäderberg, verksamhetsstrateg på trafikkontoret Göteborgs Stad i pressmeddelandet om priset.

– Priset är också ett tydligt bevis på att vi gör bra saker i Göteborg. Dessa små eldrivna distributionsfordon som kör omkring på gågatorna runt Domkyrkoplan gynnar medborgarna på ett väldigt positivt sätt genom lägre emissioner, minskat trafikbuller, minskad trängsel och ökad trafiksäkerhet. Detta tillsammans skapar en attraktiv stadskärna att vistas, säger Magnus Jäderberg.

”Visar vägen till en mer hållbar samhällsutveckling”

Så här skriver domarkommittén bakom priset om Stadsleveransen:

”Innovationen visar på möjligheterna att skapa ett ökat värde för både kunden och miljön. Den visar vägen till en mer hållbar samhällsutveckling såväl ekologiskt som socialt och ekonomiskt. /-/Givet den urbana utvecklingen i alla delar av världen utgör Stadsleveransen ett gott exempel på hur framtida hållbara transportlösningar kan komma att se ut i stadsmiljön.”

Malin Andersson, utvecklingschef på trafikkontoret Göteborgs Stad är också nöjd:

– Stadsleveransen kom till genom en lång period av tester ute i verkligheten där aktörerna förfinade fordonen men också servicen, policys och regelverk för att få affärsmodellen på plats. Vi ser fram emot fler samarbeten av detta slag, som kan göra stadens trafik smartare.

Priset Quality innovation Award delas ut sedan 2011 av SIQ – Institutet för kvalitetsutveckling som är ett samarbete mellan statliga Tillväxtverket och ett hundratal privata företag och organisationer inom offentlig sektor.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*