annons
Hem » Notiser » Strejkande sopåkare säger upp sig

Strejkande sopåkare säger upp sig

Samtliga Renonordens strejkande sopåkare säger upp sig. Det rör sig om ett 70-tal anställda. Konflikten startade förra veckan då sopåkarna gick ut i en vild strejk i protest mot ett nytt avtal som skulle innebära sänkt lön, samt ett krav från företaget om nyckelinventering.

– Varje bil har ungefär 200 nycklar, dem ska vi visa vart de går och sedan ska det skrivas ner och inventeras. Det kommer vi inte att göra och det är därför vi står här i dag, sa Peter Börjesson, talesperson för de strejkande sophämtarna, till Aftonbladet efter att strejken blev känd på onsdagen i förra veckan.

Enligt Peter handlar detta om att företagsledningen vill ta sopåkarnas kunskap ifrån dem så att de blir lätta att byta ut om de inte godtar lönesänkningen.

Medan sopbergen växt i Stockholm har Renonorden och sopåkarna förhandlat utan att komma fram till en lösning. Bland annat föreslog företaget att dagens snittlön på 35 000 kronor i månaden skulle ligga kvar, mot en högre arbetsbelastning. Detta skulle innebära en arbetsbelastning motsvarande 40 000 kronor enligt sopåkarnas poängsystem. Detta sa sopåkarna, som var villiga att gå med på en lönesänkning på 1700 kronor i månaden, nej till.

Hade Renonorden accepterat sopåkarnas bud på en löneminskning med 1700 kronor hade sopåkarna å sin sida kunnat tänka sig gå med på nyckelinventeringen.

Representanter för de strejkande menar att sopåkarna jobbar betydligt hårdare än vad Renonord låtit meddela. Renonorden menar att sopåkarna jobbar i genomsnitt 29,5 timmar i veckan medan sopåkarna menar att de jobbar 37 till 38 timmar i veckan om man skulle följa handboken till punkt och pricka.

Strejken har inte haft stöd av Transportarbetarförbundet, däremot har de strejkande fått sympati från konkurrerande bolaget Liselotte Lööfs sopåkare samt sopåkare i Malmö.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*