annons
Hem » Artiklar » Strid för tuffare cabotageregler väntas
cabotage, trafik, motorväg

Strid för tuffare cabotageregler väntas

Det blir tuffare cabotageregler i framtiden. Åtminstone om den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Jens Nilsson får som han vill. Enligt en TT-intervju i Göteborgs-Posten lägger han snart fram sin rapport om cabotageregler i EU-parlamentets transportutskott. Jens Nilsson är EU-parlamentets huvudförhandlare för att ta fram nya cabotageregler och han liknar dagens situation inom åkerinäringen med vilda västern.

– Man har sett de här problemen i tio år men har inte gjort något åt dem, säger Jens Nilsson till TT.

Han tycker att EU-kommissionens förslag i frågan är ”för löst i kanterna” och vill därför strama upp reglerna. Bland förslagen i hans rapport finns bland annat att utländska åkerier inte ska få ta körningar på annat lands inhemska marknad i mer än 48 timmar. Bilen måste sedan återvända till hemlandet innan en ny period kan påbörjas.

I det förslag Jens Nilsson kommer att lägga fram finns även ett krav på beställaransvar som om det inte efterlevs ska ge sanktionsavgifter.

Jens Nilsson trycker också på behovet av bättre och hårdare kontroller för att öka pressen att följa regelverket.

Den socialdemokratiske politikern hoppas att majoriteten i såväl utskott som parlament ska gå på rapportens linje så att den kan läggas fram till förhandling hos EU-kommissionen och ministerrådet. Det finns dock motstånd mot tuffare cabotageregler och Jens Nilsson är beredd på att det kan bli en kamp att få igenom förslaget.

– Det kommer att bli en hård strid det kommande halvåret, säger han till TT.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*