annons
Hem » Notiser » Sverige omlastningsstation för smuggelfrakter till Norge

Sverige omlastningsstation för smuggelfrakter till Norge

Norska tullverket misstänker att alkohol och tobaksvaror kommer i större mängder med lastbilar från Östeuropa till Sverige. Därefter lastas varorna över till transportbilar och körs över gränsen till Norge.
Det norska tullverket framhåller att detta fortfarande är den mest använda smugglingsmetoden samtidigt som det minskar risken för att åka fast.
Det framgår av aktuell information från det norska tullverket.
– Vid enstaka tillfällen kommer också skåpbilar med smuggelgods i kolonner på mer än tio fordon, säger Asle Farberg, avdelningschef i tullregion Öst-Norge. Tillsammans med polisen i Östfold och utryckningspolisen har vi lyckats stoppa flera sådana kolonner med högt beskattade varor från gränsen och in i Norge längs E6:an.
Enligt norska tullverket är det östeuropéer som dominerar smugglingen av alkohol- och tobaksvaror till Norge, och i synnerhet många från Polen och Litauen har efterhand blivit kända hos den norska tullmyndigheten. Smugglarna förekommer i alla åldersgrupper, men merparten som grips är i åldern 20 till 40 år. Detta avviker från smugglingen av stora cannabispartier i lastbilsekipage. Här är chaufförerna oftast västeuropéer i 50- och 60-årsåldern.
– Vi ser att trenden fortsätter, säger Asle Farberg, och norska tullmyndigheten vill få koll på denna trafik.
Under det första halvåret i år stoppade norska tullare fem lastbilsekipage med större smuggelmängder alkohol och cigaretter.
Dessa fem laster utgör sex miljoner norska kronor i undanhållna avgifter till den norska statskassan. Alkohol och cigaretter göms bland konventionellt gods som fraktas över gränsen. Norska tullare hittar ofta stora mängder alkohol och några tiotusental cigaretter i ett och samma lastbilsekipage, men det kan också handla om antingen cigaretter eller alkohol i lasten. Och då handlar det ofta om riktigt stora kvantiteter.
De hittills fem största stoppade smugglingsförsöken av alkohol och cigaretter i lastbilsekipage i år omfattar totalt 68 576 liter alkohol och 109 200 cigaretter i fem laster.

En kommentar

 1. På åttio och nittiotalet var fokus mer på cigaretter och alkohol. Inte för att dessa varor blivit mindre attraktiva, men aktörerna är slugare än så.

  I takt med lägre risk för att bli ertappad så kan man ju öka sina intäkter på ”investerad” risk istället.
  Tulltjänstemännen reduceras och trafikpoliserna är överbelastade vilket säkrar förutsättningarna för en ”lyckad” resa.

  Det är helt rätt tid för att anpassa sig till goda exempel från kontinenten.

  Inför väg och trafikinspektörer även i Sverige!
  Länk: https://www.youtube.com/watch?v=8qTzbcer34Q

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*