annons
Hem » Artiklar » Systematiskt fuskande ska kosta, säger Transport

Systematiskt fuskande ska kosta, säger Transport

” Vi kan inte ha en ordning där polisen bara har resurser att fokusera på tung trafik en eller två veckor om året, samtidigt som svensk åkerinäring går på knäna”, säger Transportarbetarförbundets ordförande Tommy Wreeth i ett pressmeddelande. ”Det har vi sagt förut och det kommer vi att fortsätta att säga. Mer resurser till transportstyrelsen, trafikpolisen och gps-övervakning av utländska fordon så kommer vi att komma bra mycket längre med att bringa ordning i svensk åkerinäring!”

Pressmeddelandet är utskickat mot bakgrund av att vi just nu ser ett pärlband av förslag komma från näringsdepartementet och infrastrukturminister Tomas Eneroth. Vi har de senaste veckorna visat hur regeringen på punkt efter punkt faktisk har lyssnat på Transport när det gäller bland annat kravet på vinterdäck på lastbilar, utredning av f-skatt och förlängd klampning från 24 till 36 timmar. Det är bra. Men mer behövs.

Det behövs många åtgärder för att komma tillrätta med den osunda konkurrensen i åkerinäringen. En av de viktigaste faktorerna är kontrollen av den oseriösa utländska konkurrensen som slår hårt mot svensk åkerinäring. Idag presenteras ett förslag om förändringar när det gäller sanktionsavgifter vid exempelvis fusk med kör- och vilotidsreglerna samt vid företagskontroller. Detta för att skapa en balans som gör att ärliga misstag inte skall bli förödande, men att systematiskt fuskande skall stå åkerierna dyrt. Det är naturligtvis ett sätt att komma åt de oseriösa aktörerna på marknaden. Men. Utan mer resurser till trafikpolisen så riskerar förslaget att bli verkningslöst och slå hårdare mot svenska åkerier än dem som är det verkliga problemet.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*