annons
Hem » Artiklar » Teslas lastbil påstås göra 0-100 på 20 sekunder med last

Teslas lastbil påstås göra 0-100 på 20 sekunder med last

Elon Musk har idag presenterat Teslas satsning på tunga lastbilar med dragaren Tesla Semi, även kallad ”the beast”. Ett epitet som fortfarande måste bevisas förstås – men enligt specifikationerna ligger i den regionen i alla fall. Enligt information på företagets webbsajt påstås exempelvis att dragaren ska göra 0-100 på 20 sekunder – med en total vikt på 36 ton, det vill säga den bruttovikt som gäller i USA.

Tesla Semi har omedelbar kraftöverföring med fyra motorer på de båda drivaxlarna. Räckvidden uppges ligga på över 80 mil och batterierna ska kunna laddas på 30 minuter.

Lastbilen kommer att ha Teslas autopilot som standard vilken erbjuder bland annat automatisk inbromsning och filhållning. Förarstolen är placerad i mitten långt fram i hytten vilket ska ge optimal överblick enligt Tesla. Det finns även två stora skärmar på vardera sida om ratten för styrning av diverse funktioner samt navigering och musik-/radioanläggning. Skärmarna fungerar även ihop med kameror monterade på lastbilen för bättre uppsikt.

Passagerarsätet är placerat bakom och lite till höger om föraren. Hytten ska ge mer utrymme att röra sig på och erbjuda ökade förvaringsmöjligheter än i en konventionell lastbil. Modellen som nu presenterats var av typen daghytt utan övernattningsmöjligheter. Andra versioner är att vänta längre.

Tesla är så pass säkra på sin lastbil att de lovar att den inte gå sönder de första 160 000 milen. De uppger att dragaren kommer att vara drygt en krona billigare att köra per kilometer jämfört med likvärdig dieseldriven lastbil. Priset har man dock inte velat avslöja.

Enligt Tesla ska lastbilen finnas ute på marknaden från år 2019. Det återstår att se ifall den då kommer serieproduktion och hur den i så fall kommer att klara sig då åkerierna ska jämföra TCO (de totala kostnaderna) i förhållande till en konventionell lastbil.

Läs mer:

Girteka köper Teslas nya el-lastbil

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*