annons
Hem » Notiser » Test av elvägar i Lund

Test av elvägar i Lund

Elväg Syd har fått klartecken av Trafikverket för att bygga en demonstrationsanläggning för elvägar i Lund. Anläggningen kommer innefatta en vägsträcka på cirka en kilometer. Den kommer kunna ladda elfordon både när de kör och står stilla. Här kommer elbussar i stadsmiljö att testas. Skenorna i vägen strömsätts enligt ett pressmeddelande bara under de fordon som laddas. Vägen identifierar fordonet och allt från laddning till betalningsmodeller kan automatiseras.

– Elvägen i Lund skiljer sig från tidigare projekt med elvägar på så sätt att den kommer ha en skena installerad ovanpå vägbanan, säger Mohammed Hoseini, forskningsledare på VTI som är en av aktörerna i projektet.

VTI kommer bland annat att göra tester för verifiering av elvägen, till exempel för att studera hur vägkonstruktionen klarar tung trafik.

Syftet med projektet är att fortsätta utreda förutsättningar för att elvägar på sikt ska kunna vara en del av det svenska transportsystemet. Projektet ska också verifiera och demonstrera tekniker och engagera nya leverantörer.

Byggstart är första kvartalet 2020 och hela projektet kommer att pågå under tre års tid. Av en total budget på 97 miljoner kronor står Trafikverket för 84 miljoner kronor, medan övrig finansiering kommer från aktörerna i konsortiet.

Fakta:

Elväg Syd är ett konsortium bestående av aktörer från näringsliv, universitet och offentlig sektor. Bland aktörerna finns Lunds tekniska högskola och lundabolaget Elonroad som har utvecklat den tekniska lösningen. Trafikverket är beställare och huvudfinansiär. Övriga aktörer är, förutom VTI, Innovation Skåne AB (projektledare), Kraftringen Energi AB, Lunds kommun/Future by Lund, Ramboll AB, Skånetrafiken, Solaris Sverige AB.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*