annons
Hem » Artiklar » Tomas Eneroth efter ministermöte; ”Känns som en stor framgång”

Tomas Eneroth efter ministermöte; ”Känns som en stor framgång”

Efter en lång och utdragen förhandling lyckades EU:s transportministrar nå en överenskommelse, kring vägtransportpaketet, under måndagens ministerrådsmöte i Bryssel. Klockan var närmare midnatt då man nådde en överenskommelse som Tomas Eneroth, infrastrukturminister i övergångsregeringen, var mycket nöjd med.

– Det känns som en stor framgång. Vi fick med mycket av det vi ville då det gäller kontroll, utstationering, cabotage och kombitrafik. Det handlar om ett lagarbete där jag också haft ett bra samarbete med Transport och Sveriges Åkeriföretag, säger Tomas Eneroth, till Trailer strax efter det att han tillsammans med sitt team landat på Arlanda.

Ministerrådets beslut innebär en avkylningsperiod på fem dagar efter det att ett åkeri utfört max tre cabotagetransporter under maximalt sju dagar.

Som det är idag kan en chaufför, efter en cabotageperiod, vända i Köpenhamn, komma tillbaka till Sverige med en inkommande internationell transport och inleda en ny cabotageperiod.

Ministerrådets beslut innebär också chaufförer som jobbar som utstationerad i annat EU-land ska omfattas av samma regler som annan utstationerad arbetskraft.

– Det blir helt andra levnadsvillkor för dem (läs utländska chaufförer, reds anm) som kör i Sverige och man ska inte kunna använda kombidirektivet för att kringgå de nya reglerna. Vi kan inte ha den oordning och sociala dumping som vi har idag. Detta är en seger för alla yrkeschaufförer.

Rådets majoritetsbeslut innebär också ett förbud mot helgvila i hytten och för att underlätta kontroll införs en ny generation färdskrivare. Det var framför allt transportministrar från västra Europa som stod bakom majoritetsbeslutet. Flera representanter från östra Europa anser att det nu ställs för långtgående krav, men som Tomas Eneroth noterar har alla fått kompromissa.Under resans gång har det också funnits förslag på en längre avkylningsperiod och att chaufför och/eller lastbil ska återvända till hemlandet efter en cabotageperiod.

Efter det att ministerrådet kommit överens väntar nu ett så kallat trilogsamtal där rådets beslut ska vägas mot parlamentets förslag och kommissionens ursprungliga skrivning, men faktumet att man i ministerrådet nått en överenskommelse ses som ett mycket viktigt och avgörande steg och det finns nu en ambition att hitta en slutlig skrivning innan vårens val till EU-parlamentet.

Arkivbilden är från Elmia Lastbil som ju i år invigdes av infrastrukturminister Tomas Eneroth.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*