annons
Hem » Artiklar » Logistik » Transport reagerar på IKEA:s lönedumpning

Transport reagerar på IKEA:s lönedumpning

– Våra kamrater i Belgien och Holland har gjort oss uppmärksamma på att Ikeas affärsmodell bygger på villkor som är helt oacceptabla ur ett arbetstagarperspektiv, säger Magnus Falk, internationell politisk sekreterare på Transport till tidningen Transportarbetaren.

Bakgrunden är att transportfacken i Belgien och Holland, länder med stora IKEA-lager, kritiserar företaget för lönedumpning genom att använda chaufförer från låglöneländer och systematiskt omförhandla åkeriernas kontrakt för att pressa priserna. Detta vill nu svenska Transportarbetarförbundet sätta fokus på och hjälpa kamraterna i de andra länderna.

– Det är ju ett företag som vi i Sverige håller högt som ett gott exempel. Och så visar det sig att de beter sig så här utanför Sveriges gränser, säger Magnus Falk till Transportarbetaren.

Därför vill transportfacken i Europa göra gemensam sak genom att agera mot IKEA. Man vill också sprida auktionen utanför Europas gränser och söka samarbete även med andra fackliga organisationer.

– Nästa steg blir att ta kontakt med Handels, GS och andra som har erfarenhet av att arbeta med Ikea här i Sverige, fortsätter Magnus..

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*