annons
Hem » Notiser » Transport vill slå samman LO-facken

Transport vill slå samman LO-facken

I juni är det dags för LO att hålla kongress där bland annat organisationens framtid ska diskuteras. Något som det då kommer upp på agendan är Transportarbetarförbundets motion som föreslår att man ska slå samman alla 14 yrkesfack till ett enda fackförbund.

– Ett gemensamt LO-förbund kan vara en väg att få slut på tjafset som hotar att spräcka LO, säger Lars Lindgren, ordförande i Transport, till tidningen Transportarbetaren.

Idag finns det 14 olika yrkesfack under LO:s paraply. Transport tycker att man ska utreda möjligheterna att slå samman alla dessa till ett enda fackförbund senast 2028.

I stället för dessa olika yrkesfack föreslår Transport att facket organiseras med sex eller sju yrkessektioner inom ”storfacket” där varje sektion har en egen ordförande.

Några fördelar som Transport ser är att arbetarrörelsen skulle bli starkare om man slipper ”gränsdragningstjafset” mellan förbunden och det blir lättare för nya på arbetsmarknaden att gå med i facket och att stanna kvar om man byter yrke.

LO:s pressavdelningen har låtit meddela att ingen i ledningen kommenterar kongressmotionerna förrän LO:s styrelse har enats om ett utlåtanden.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*