annons
Hem » Notiser » Transporter i upphandlingslag

Transporter i upphandlingslag

Nyligen tillsatte regeringen en utredning som ska analysera hur villkor enligt kollektivavtal ska kunna skrivas in i de kommande upphandlingslagarna. Utredaren ska analysera hur krav kan ställas på att varor, tjänster och byggentreprenader produceras, tillhandahålls och utförs under sådana förhållanden att ILO:s kärnkonventioner respekteras.

Nu vill den socialdemokratiske riksdagsledamoten Monica Green att utredningen även tittar närmare på villkoren inom transportbranschen vid offentlig upphandling, så att lagar och regler som finns vad gäller kör- och vilotid, skatt, schysta villkor, överlast, rätt handlingar i bilen och så vidare följs.

”Många transportsektorer präglas av fusk och ojusta arbetsförhållanden, därför måste svenska företag ta större ansvar när de köper transporttjänster. Den billigaste transporten är inte den mest hållbara, det inser nog de flesta. Både privatpersoner och företagare ska ta större ansvar när de upphandlar transporttjänster, det gäller inte minst de offentliga upphandlingarna från kommuner, landsting och myndigheter” skriver Monica Green i en så kallad skriftlig fråga till civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Monica Green menar att det är dags att sätta stopp för möjligheten att upphandlingar vinns genom låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö.

”Vi ser det som en självklarhet att aktivt arbeta för ett Sverige där marknaden befrias från social dumpning samtidigt som vi tillförsäkrar att produktionen och transporten sker under drägliga förhållanden och med respekt för arbetstagares och chaufförers grundläggande rättigheter” skriver riksdagsledamoten.

Svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige tycker Monica Green.

Frågan Monica Green ställer till sin partikamrat är om vilka åtgärder civilministern tänker vidta för att även inkludera transporter i den nyligen tillsatta utredningen.

Frågan lämnades in under tisdagen och har ännu inte fått något svar.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*