annons
Hem » Artiklar » Trasig vägtrumma orsakade hålet i E4

Trasig vägtrumma orsakade hålet i E4

Der två meter djupa hålet som uppstod i juli på E4, vid avfarten mot Krokek norr om Norrköping är nu lagat uppger Trafikverket. Orsaken till hålet var att en vägtrumma rasat. Ingen person kom till skada.

På eftermiddagen den 28 juli uppstod, som trailer.se rapporterade i ett tidigt skede, ett hål i vägbanan i södergående riktning på E4 norr om Norrköping. Hålet uppstod på den högra körbanan och blev ungefär 1,5 meter brett, 1,5 meter långt och 2 meter djupt. Trafikanter larmade polisen och Trafikverkets entreprenör var på plats tio minuter efter att larmet gått. Området kring hålet spärrades av och trafiken i södergående riktning fick samsas på den vänstra körbanan medan trafik i norrgående riktning rullade i stort sett som vanligt. Hålet är nu lagat, vägbanan helt återställd och trafiken är igång som vanligt igen.

Mycket ovanligt

Att det som i media kallas ”slukhål” uppstår på en väg är ovanligt i Sverige. Hålen orsakas ofta av extremt väder som ger höga vattenflöden men de kan i sällsynta fall bero att en vägtrumma går sönder. Trafikverket berättar att man arbetar förebyggande med kontroller och underhåll för att motverka bland annat just hål på vägar.

Förebyggande åtgärder

Trafikverket arbetar kontinuerligt med renovering och friskvård av statliga vägar och järnvägar runtom i landet i syfte att öka framkomlighet och säkerhet. För vägarna gäller det bland annat ny beläggning, lagning av spår, sprickor och hål samt att förstärka vägkonstruktionen under ytans beläggning. Skötsel och underhåll av just beläggning kostar ungefär 3 miljarder kronor årligen. Det faktiska arbetet utförs av entreprenörer på uppdrag av Trafikverket.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*