annons
Hem » Notiser » Trött chaufför slumrade till i förhörsrummet

Trött chaufför slumrade till i förhörsrummet

En lastbilschaufför som i början av november 2017 körde av vägen utanför Rydaholm har dömts till 50 timmars samhällstjänst för grov vårdslöshet i trafik.

Chauffören, som hade sin son med sig i bilen, startade färden söderut från Stockholm vid 4-tiden på morgonen den 2 november 2017. Enligt Värnamo Nyheter tog han då också en tablett metadon som han har recept på. Färden till Småland tog 15-16 timmar och detta förklarar chauffören med att han varit trött under körningen och därför stannat och sovit vid ett antal tillfällen.

På riksväg 27 utanför Rydaholm körde chauffören av vägen och lade hela bil- och släpekipaget i diket. Dessförinnan hade lastbilen observerats av ett vittne när den vid flera tillfällen kommit över på fel körbana. Enligt polisen som kom till platsen uppfattades chauffören som trött och påverkad av något. Mannen somnade dessutom på polisstationen medan han väntade på att bli förhörd, och hade också svårt att hålla sig vaken under själva förhöret.

Chauffören säger att olyckan berodde på att han väjde för ett djur och tröttheten förklarade han med att chocken efter olyckan släppt. Att han verkade påverkad direkt efter olyckan berodde enligt chauffören på att han var glad över att sonen klarat sig utan en skråma.

Provresultat visade att mannen hade metadon i kroppen men det gick inte att konstatera om chauffören överdoserat eller ej. Tingsrätten säger dock att tröttheten måste ha berott på medicinen mannen tagit. Beaktat att chauffören kört ett tungt fordon och haft sin son med i lastbilen menar Tingsrätten att mannen gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik. I normalfallet skulle detta ge fängelse men chauffören, som är hemmahörande i Blekinge, döms till 50 timmars samhällstjänst.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*