annons
Hem » Artiklar » Tuffa tag och höga böter för utländska åkare

Tuffa tag och höga böter för utländska åkare

Den 19 juni vinkades en polsk lastbil med en rumänsk förare in för kontroll. Föraren använde en annan mans körkort när han registrerade körtiden. Därför är han nu skyldig till brott mot lagen när det gäller reglerna om kör- och vilotider. Det ger totalt böter på 123 000 kronor. Det danska bolaget som äger det polska dotterbolaget, fick betala böterna innan bilen skulle släpptes. Ärendet kommer senare att behandlas av domstolen i Kolding, eftersom körning på en annan persons körkort kommer att belastas med fängelsestraff i Danmark.

Den 7 juni genomförde Tungvognscenter Syd i Sydjyllandspolisen kontroll av en rumänsk lastbil på Ålsbo viloplan i Fyn. Lastbilens SCR-system var manipulerat på två olika sätt, och förarens körtider överskridna. Det resulterade i böter på totalt 33 000 kronor. Bolaget betalade bötesbeloppet och ville inte väcka talan till domstolen i Danmark. Den efterföljande reparationen av SCR-fabriken kostade 75 500 kronor och betalades till verkstaden innan fordonet släpptes.

Den 13 juni kontrollerades två turkiska lastbilar på Hylkedal Ø vila på Kolding. En av dem hade ett fel på ABS-systemet och togs till en verkstad med krav på att den skulle repareras.

I den andra lastbilen hade föraren kört utan kort i färdskrivaren många gånger och samtidigt inte registrerat annan data fel. Han hade därför massiva brott mot kör- och viloperioder. Lastbilens hastighetsbegränsare var dessutom satt till 92 km / h.

Bolaget fick en total böter på 180 000 kr. Fordonet kvarhålls fortfarande, eftersom åkeriet  inte har betalat reparationerna.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*