annons
Hem » Notiser » Tullverkets riktade insats mot tunga trafiken har gett resultat

Tullverkets riktade insats mot tunga trafiken har gett resultat

Tullverket beslagtog under 2016 mer än tre gånger så mycket marijuana och cannabisharts som under 2015. Det är ett resultat av bland annat riktade insatser i den tunga godstrafiken. Även beslagen av ecstacy, LSD, heroin och opium ökade jämfört med 2015. Beslagen av färsk kat ligger fortfarande på en låg nivå medan beslagen av torkad kat ökar. Beslagen av kokain minskade jämfört med 2015 liksom beslagen av amfetamin, som halverades.

Tullverket har under de senaste åren intensifierat arbetat med att upptäcka större sändningar av illegala och odeklarerade varor i den tunga godstrafiken. Tullverket vill på så sätt öka beslagsmängden och därmed samhällsnyttan. Arbetet har under 2016 gett resultat: Samhällsnyttan för beslag med hjälp av Tullverkets mobila skannrar i den tunga godstrafiken uppgick under 2016 till 476 miljoner kronor, jämfört med drygt 190 miljoner kronor under 2015. Det är en ökning med 150 procent.

– Vi arbetar intensivt för att effektivisera verksamheten och använda våra tillgängliga resurser på bästa sätt. Vi utvecklar också vårt arbete med analys och selektering för att träffa rätt i våra kontroller, säger Therese Mattsson. I slutet av 2016 driftsatte vi ett nytt selekteringsverktyg som ska hjälpa oss till ännu bättre resultat. Det är viktigt att Tullverket stoppar smuggelvaror redan vid gränsen, innan de kommer in i landet. Det krävs större resurser och kostar samhället mycket mer att hitta varorna när de väl har passerat gränsen och börjat distribueras till flera mottagare.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*