annons
Hem » Notiser » Ulvskog: ojämlika villkor konkurrerar ut svenska åkerier

Ulvskog: ojämlika villkor konkurrerar ut svenska åkerier

Den socialdemokratiske Europaparlamentarikern Marita Ulvskog skriver i en debattartikel i Aftonbladet att de svenska åkerierna konkurreras ut av utländska transportföretag med sämre villkor – och att det måste bli ett stopp på detta. Marita Ulvskog skriver att orimliga arbetsvillkor och pressade priser inte bara leder till ett utnyttjande av chaufförer från låglöneländer, det är även ett hot mot trafiksäkerheten.

”Bättre vägsäkerhet får vi genom bra arbetsvillkor och rimliga kör- och vilotider för branschen. Alternativet är trötta chaufförer som tvingas köra långa arbetspass utan rimlig vila, vilket ökar risken för olyckor” skriver hon.

I artikeln kritiserar hon Allianspartierna och Sverigedemokraterna för hur dessa partiers representanter röstat i Europaparlamentet när man i våras röstade om nya lagförslag som hon menar var ämnade att skapa ordning och reda i transportbranschen.

Parlamentet kunde inte enas utan förslagen kommer efter omarbetning att läggas fram inför parlamentet vid ett senare tillfälle. Och det är detta som är kärnan i Ulvskogs debattartikel. Eftersom det är varje lands regering som avgör vilka frågor landet ska driva i parlamentet är det viktigt vilken regering Sverige får i det kommande valet. Med tanke på hur Allianspartiernas representanter röstade menar Ulvskog att det finns en risk att en borglig regering väljer samma väg som sina konservativa kollegor i östra Europa. Följden av detta skulle enligt Ulvskog bli att ännu fler arbetstillfällen inom den svenska åkerinäringen går förlorade.

”Hur tryggt kommer det att känns på vägarna när priskapplöpning neråt är normen inom transportbranschen? Där fler körtimmar, längre körperioder och sämre arbetsvillkor gäller för alla förare bakom lastbilsratten?” skriver Ulvskog och avlutar med uppmaningen att även ha denna frågeställning i beaktande inför valet i september.

En kommentar

 1. Tommy Backström

  Marita Ulvskog kritiserar Alliansen och Sverigedemokraterna, för att inte hjälpa chaufförer att få bra och konkurrenskraftiga villkor.
  Hon glömde helt att den regering som vi har idag, Socialdemokrater och Miljöpartister, bestämmer över Sveriges största prisdumpare POSTNORD.
  Precis som Norska staten när det gäller BRING och Tyska staten när det gäller DHL.
  Det är alldeles uppenbart, att då behöver man inte ta ansvar. Money talks ????

  Åkare i västragötaland

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*