annons
Hem » Artiklar » Ungdomar straffas efter stenkastning mot lastbilar på E4
Arkivbild: person/fordon på bilden har inget med artikeln att göra

Ungdomar straffas efter stenkastning mot lastbilar på E4

Fyra ungdomar i åldern 18-20 år har dömts i tingsrätten för stenkastning mot fordon på E4 hösten 2017. De fyra gärningsmännen ska enligt tidningen Västerbottens Mellanbyggd ha kastat sten mot ett flertal fordon som färdades på E4 i höjd med Lövånger mellan Umeå och Skellefteå. Bland annat fick en bärgningsbil under utryckning framrutan krossad och ett åkeri som frekvent passerar platsen fick fyra framrutor krossade inom en månads tid. En av chaufförerna blev mycket skärrad när rutan krossades och stenen landade i knät. En drabbad vittnar om att hans ruta krossats av en två decimeter stor kantsten.

Enligt domen ska de fyra ungdomarna ha ställt sig på rad och sedan räknat ner för att kasta stenarna samtidigt. Personerna fälls för framkallande av fara för annan och två av gärningsmännen döms till 30 timmars ungdomsvård medan de andra två fick dagsböter. Ungdomarna eller deras föräldrar ska dessutom betala väsentliga skadestånd till flera av målsägarna.

Då och då rapporteras det om stenkastning från bland annat motorvägsbroar och i Danmark har man haft flera allvarliga incidenter. I augusti 2016 avled en ung mamma från Tyskland efter att bilen hon färdades i träffats av ett 30 kilo tungt betongblock kastat från en motorvägsbro och sedan körde av vägen i hög fart. Kvinnans man blev blind och fick även andra svåra skador i olyckan. I baksätet fanns de båda föräldrarnas femårige son som klarade sig i stort sett utan fysiska skador.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*