annons
Hem » Artiklar » EU-förslag: Utsläppen från lastbilar ska sänkas med 35 procent till 2030
Genrebild. Fordonen på bilden har ingenting med artikelns innehåll att göra.

EU-förslag: Utsläppen från lastbilar ska sänkas med 35 procent till 2030

På torsdagen röstade EU-parlamentets miljöutskott ja till ett lagförslag om att utsläppen från lastbilar ska sänkas med 35 procent till 2030. Moderaternas Christofer Fjellner som är den konservativa EPP-gruppens ansvarige för frågan tycker ville se en sänkning med 15 procent till 2025 och 30 procent till 2030. Han tycker ändå förslaget är bra.

– Europa är världsledande för framtidens lastbilar och bussar. Det är bra att vi inför ett tak för koldioxidutsläpp för branschen, sade han enligt en artikel på Di.se.

Enligt Di är förslaget en del i EU:s ansträngningar för att nå Parisavtalet som innebär en sänkning av växthusgaserna med 40 procent till 2030. Christofer Fjellner menar att det behövs ett teknikskifte bort från fossila drivmedel för att nå målet. Det räcker inte att ställa högre krav på effektivare dieselmotorer. Därför bör man kombinera ett tufft mål med kraftfulla incitament anser Christofer Fjellner.

EU:s miljöministrar har ännu inte enats om något lagförslag. Det slutgiltiga förslaget blir sannolikt en kompromiss mellan miljöutskottets förslag och ministrarnas ståndpunkt. Ett exempel som Di tar upp är att EU:s miljöministrar enats om att utsläppen från personbilar och lätta lastbilar ska sänkas med 35 procent till 2030. Parlamentet föreslog här en sänkning med 40 procent.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*