annons
Hem » Notiser » Vann över Transportstyrelsen om kör- och vilotider

Vann över Transportstyrelsen om kör- och vilotider

– Reglerna är till för att inte snedvrida konkurrensen genom oschyssta villkor, inte utgöra en trafikfara och inte vara dåliga för förarens sociala situation. Ärliga misstag kan knappast uppfylla något av kriterierna. Nu hoppas vi få slut på fånigheterna, och att myndigheten fokuserar på de riktiga skurkarna, säger Tomas Byberg, vd Byberg & Nordin, till svensktnaringsliv.se, efter att hans företag vunnit en strid om kör- och vilotider mot Transportstyrelsen. En dom som nu blivit prejudicerande.

Bakgrunden är att Transportstyrelsen hittat fel i en färdskrivarrapport från en av företagets bussar och drivit frågan om böter. Byberg & Nordin Buss överklagade och hänvisade till att det var enkla mänskliga misstag som låg bakom, att företaget genomfört utbildningar på hur färdskrivaren ska hanteras och därför inte kan lastas för ett enkelt mänskligt misstag utan uppsåt. Felet som gjorts var att en förare av misstag tryckt ut sitt kort under färden, varför den körningen inte registrerades korrekt. En annan förare satte in sitt kort i fel fack och det blev en felaktig registrering.

– Tidigare har vi gjort allt vi kunnat för att göra rätt, men aldrig nått hela vägen fram. Det höll på att smyga sig in en resignation, att man blev dömd oavsett hur hårt vi jobbade med att följa reglerna, fortsätter Tomas Nyberg, i intervjun med svensktnaringsliv.se.

– Jag tycker att domen borde leda till att Transportstyrelsen i framtiden, innan en sanktionsavgift skrivs ut, sätter sig in i bolagets arbete med kör och vilotider. Det är ju endast om det finns brister i detta som en sanktionsavgift skall utdelas. I nuläget börjar man med sanktionsavgiften utan att undersöka om det finns verklig grund för en sådan, menar Tomas Byberg.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*