annons
Hem » Notiser » Växjöåkeri krävs på 200 000 kronor av Transportstyrelsen
Arkivbild - personer/fordon på bilden har inget med artikeln att göra

Växjöåkeri krävs på 200 000 kronor av Transportstyrelsen

Ett åkeri i Växjö krävs på 200 000 kronor i sanktionsavgifter av transportstyrelsen. Enligt uppgifter i Smålandsposten ska åkeriet ha brutit mot reglerna för kör- och vilotiderna i över 500 fall. Åkeriet menar att man gjort vad man kan för att följa regelverket och kommer att överklaga beslutet.

Enligt Transportstyrelsen har chaufförerna vid ett flertal tillfällen haft för kort dygnsvila, och gjort sig skyldiga till handhavande fel, bland annat genom att inte ange start- och slutland. Enligt beslutat har åkeriet inte heller redogjort för några åtgärder gällande bristerna sedan transportföretaget blivit informerade om saken.

Trailer har varit i kontakt med åkeriägaren som uttrycker uppgivenhet för beslutet.

– Hade det funnits uppsåt bakom bristerna hade jag haft en större acceptans för beslutet, men så är det inte, säger åkeriägaren.

Han förklarar att åkeriet har 60 bilar och hundra anställda chaufförer och att det är många små avvikelser som lett fram till detta. Som ett exempel nämner han att åkeriet har en egen servicehall och att om någon kör in dit utan att ha satt in sitt förarkort så blir det en avvikelse, och när bilen sedan rullas ut blir det en avvikelse till.

Åkeriägaren pekar även på orimligheterna i lagstiftningen. Åkeriets bilar är 4,5 meter höga och får normalt inte rulla utanför landets gränser – och i huvudsak rullar i lokal trafik – ändå blir det avvikelse för att man inte angett start- och slutland. I andra fall kan det handla om att färdskrivarremsor som saknats vid kontroll.

– Jag är medveten om att det finns avvikelser men här har Transportstyrelsen tolkat reglerna så nitiskt att det nästan blir omöjligt att vara felfri, säger åkeriägaren.

Han tycker man gjort vad man kan för att informera chaufförerna och skrivit avvikelserapporter – ändå har det blivit fel.

– Vi kommer att överklaga beslutet, säger åkeriägaren som inte är allt för sugen på att betala 200 000 kronor till Transportstyrelsen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*