annons
Hem » Artiklar » Volvo levererade lastbilar med elmotor

Volvo levererade lastbilar med elmotor

Tystare och inga avgaser i närmiljön – detta uppges vara några av fördelarna med den nyutvecklade elsopbilen som igår lämnade över till Renova. Bilen är ett resultat av ett samarbete mellan Renova, Kretslopp och Vatten inom Göteborgs Stad och Volvo Lastvagnar.

I ett pressmeddelande berättas att bilen kommer tas i drift i centrala Göteborg inom kort. Sopbilen släpper varken ut partiklar eller avgaser. Eldriften är också tyst vilket förbättrar miljön för dem som bor i området, och som också innebär bättre arbetsmiljön för dom som kör bilen.

– Sedan 2015 körs alla våra 240 tunga fordon på fossilfritt bränsle. Med en helt eldriven sopbil tar vi och våra kunder ännu ett kliv för en hållbar återvinning och avfallshantering. Den eldrivna sopbilen ger stora miljömässiga fördelar för stadsmiljön, vår personal och alla som bor och verkar i staden, säger Anders Åström, vd på Renova.

Volvo levererade också distributionslastbil med elmotor till logistikföretaget DB Schenker och partneråkeriet TGM. De båda ellastbilarna ska nu sättas i trafik i Volvos hemstad Göteborg.

Båda lastbilarna är av modellen FL Electric och Volvo berättar att de ingår i en förserie som utvecklats i samverkan med utvalda kunder. Serietillverkning av Volvo FL Electric och den kraftfulla syskonmodellen Volvo FE Electric, kommer att påbörjas i liten skala för Europamarknaden under andra halvåret 2019.

–I takt med att tekniken blir ett konkurrenskraftigt alternativ för fler kunder kommer vi att fortsätta att utveckla vårt erbjudande för eldrift. Parallellt minskar vi också stadigt klimat- och miljöpåverkan från våra dieseldrivna och gasdrivna lastbilar, framför allt genom allt energieffektivare drivlinor, säger Volvo Lastvagnars vd, Roger Alm.

Han berättar att nära samarbete med kunder och operatörer bidragit till att Volvo på ovanligt kort tid tagit fram elektrifierade transportlösningar som klarar de krav som finns på prestanda, körsträckor, lasthantering och ett effektivt fordonsutnyttjande.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*