annons
Hem » Artiklar » Volvo satsar på HVO
Arkivbild

Volvo satsar på HVO

Volvo godkänner biobränslet HVO för samtliga motorer upp till Euro-6. För ett mer fossilfritt körande behövs nu en snabb utbyggnad av produktionskapaciteten av HVO och ett pris som åkeribranschen klarar av. Detta enligt ett pressmeddelande från Volvo Lastvagnar.

HVO (Hydrerade Vegetabiliska Oljor) som till stor del produceras av avfallsprodukter i Sverige, fungerar som vanlig diesel och minskar CO2-utsläppen mellan 30 och 90 procent.

Transportbranschen arbetar med små marginaler och bränslet står för omkring 30 procent av kostnaderna. Investeringar i ökade produktionsvolymer av biobränslen är direkt beroende av efterfrågan, som i sin tur styrs av priset, vilket behöver vara förutsägbart över en längre tidsperiod enligt Volvo.

– Vi anser att klimatfrågan är en av våra största utmaningar och det är nu viktigt med en fortsatt satsning på HVO genom ökad produktion och ett pris som gynnar ett fortsatt positiv utveckling för HVO i Sverige, säger Lars Mårtensson, miljö- och innovationschef på Volvo Lastvagnar.

Volvo Lastvagnar visade 2007 upp sju lastbilar som alla drevs av olika biobränslen, där HVO var ett av dem. Några år senare, 2013, startade Volvo Lastvagnar tillsammans med Renova, DHL Freight och OKQ8 ett fältprov med sex Volvolastbilar för att se hur användningen av 100 procent HVO påverkar motorernas prestanda och komponenter.

– Fältprovet visar att HVO fungerar utmärkt i våra motorer och kan användas under samma förutsättningar som vanlig diesel. Det går även bra att fritt blanda diesel och HVO, säger Tobias Bergman, produktchef för alternativa bränslen och hybrider på Volvo Lastvagnar.

Fakta:

HVO är en syntetisk diesel och framställs av förnyelsebara råvaror som vegetabiliska och animaliska fetter från exempelvis slakteriavfall, tall- eller rapsolja. Bränslet kan distribueras via befintliga dieseldepåer och använder samma typ av tankar och munstycken som vanlig diesel. Beroende på råvaran reducerar HVO CO2-utsläppen mellan 30 och 90 procent.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*