annons
Hem » Artiklar » Volvo skapar självkörande fordon tillsammans med NVIDIA

Volvo skapar självkörande fordon tillsammans med NVIDIA

Volvokoncernen och datorföretaget NVIDIA har annonserat ett omfattande samarbete i syfte att skapa morgondagens självkörande fordon genom att utnyttja Volvos fordonsteknologi och erfarenheter av fordonsbyggande samt NVIDIA:s kunnande när det gäller artificiell intelligens, AI.

På Kapitalmarknadsdagen idag presenterade Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen och Jensen Huang, NVIDIA:s grundare och koncernchef, ett partnerskap om att gemensamt utveckla det beslutsfattande systemet för självkörande kommersiella fordon och maskiner. Kapitalmarknadsdagen fokuserade på koncernens strategi och förbättrade lönsamhet på temat Perform and Transform – Leverera idag, förändra för framtiden.

Genom användningen av NVIDIA:s omfattande AI-plattform för träning, simulering och datorstöd i fordonen är systemet designat för att säkert hantera helt förarlös körning, till exempel på motorvägar, förklarar företagen i pressreleasen.

Volvokoncernen har förbättrat sin lönsamhet under senare år. Martin Lundstedt pekade på en starkare serviceaffär som en bidragande orsak till förbättringen. Att driva utvecklingen av tjänster är ett viktigt område för Volvokoncernen, eftersom det stärker relationen med kunderna och hjälper till att bygga ett företag som är mer motståndskraftigt mot förändringar i efterfrågan på marknaden. En annan hörnsten i förbättringen är det välinvesterade industrisystemet med ökad effektivitet och flexibilitet.

Jan Ytterberg, Volvokoncernens finansdirektör, redogjorde för betydelsen av att säkra lönsamheten för att kunna ge en bra avkastning till aktieägarna och samtidigt investera i de nya teknologier som formar transportindustrins framtid. Den kommersiella fordonsindustrin är i en övergångsperiod i en tid med växande transportbehov och ökade infrastrukturinvesteringar. Detta ger stora möjligheter för Volvokoncernen att utveckla mer hållbara transportlösningar. Lars Stenqvist, Volvokoncernens teknikdirektör, presenterade koncernens färdplan inom områden som elektrifiering, automation och uppkopplade lösningar med hjälp av ett modulkoncept baserat på koncernens CAST-system med gemensam arkitektur och delad teknik (Common Architecture and Shared Technologies).

Melker Jernberg, chef för Volvo Construction Equipment, gav en uppdatering av Volvo CE:s strategi och potentialen att växa ytterligare på grävmaskinmarknaden och inom service.

Därutöver redogjorde Martin Lundstedt för hur Volvokoncernen bygger nya affärer genom ny teknik, vilket exemplifierades av Volvo Bussars ElectriCity med Keolis, Volvo Lastvagnars lösning med självkörande fordon för Brönnöy Kalk, det självständiga transportsystemet Veras första uppdrag med DFDS och Volvo Construction Equipments Electric Site-koncept med Skanska.

En inspelning av webbsändningen och presentationsmaterialet kommer att inom kort finnas tillgängliga under Investor Relations på Volvokoncernens hemsida www.volvogroup.se

En kommentar

  1. Mikael johansson

    Att ingen protesterar mot självkörande lastbilar å bussar,Jag tycker att vi bytter ut cheferna mot vanligt folk så vi får behålla våra jobb,Vad ska vanligt folk jobba med farlig utvekling som dom håller på med.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*