annons
Hem » Notiser » Ystad Hamn får två nya färjelägen

Ystad Hamn får två nya färjelägen

Det polska rederiet Polferries ska bygga två nya färjor till linjen Ystad – Swinoujscie, och Ystad Hamn ska i samband med detta anlägga två nya färjelägen i den yttre hamnen, som förväntas stå färdiga redan 2018.
Ystad Hamn undertecknade på måndagen en avsiktsförklaring tillsammans med de polska samarbetspartnerna rederiet Polferries och hamnen i Swinoujscie, för att säkra kapaciteten på rutten Ystad – Swinoujscie som visat stor tillväxt de senaste åren. Polferries ska beställa två nya stora ropax-färjor och hamnarna ska bygga nya färjelägen. Ystad hamn förväntar att de nya färjelägena i den yttre hamnen står färdiga år 2018.
Enhetschefen på Näringsdepartementet Ola Nordlander och representanter för det polska sjöfartsministeriet närvarande bland annat vid måndagens event i Ystad Hamn ombord på Polferries m/s Mazovia, där avsiktsförklaringen mellan de tre parterna undertecknades.
– Denna avsiktsförklaring är oerhört viktig för Ystad Hamn, säger Björn Boström, vd i Ystad Hamn. Den innebär att hamnen ska bygga två nya färjelägen i den yttre hamnen, och tillsammans med våra polska samarbetspartners är vi nu bättre förberedda för en ljus framtid. Marknaden har länge föredragit linjen Ystad – Swinoujscie, men den nuvarande kapaciteten matchar inte det behov vi kommer uppleva i framtiden. Vi märker att trafiken till Polen växer, och det finns en enorm potential i handelstrafiken till Polen.
Den första av Polferries nya ropax-färjor ska introduceras på linjen år 2019, vilket kommer att öka kapaciteten på rutten med mer än 30 procent. Under det första halvåret 2016 nådde trafiken i Ystad Hamn nya rekord. 1 567 988 ton gods och 106 361 lastbilar/trailrar transporterades bland annat mellan Ystad och Swinoujscie.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*