annons
Hem » Artiklar » 11 olaga cabotage på en vecka – en (o)vanlig vardag i Skåne

11 olaga cabotage på en vecka – en (o)vanlig vardag i Skåne

Förra veckan avslöjade trafikpolisen i Helsingborg 11 fall av olovlig cabotage – på bara fyra dagar. Statistiskt sett är det en vecka som sticker ut – men det kunde varit den vanliga vardagen.

— Det som sticker ut med förra veckan är att vi fick möjlighet att fokusera på cabotagen. Det är mycket utbrett och hade vi sysslat bara med detta finns det hur många som helst att plocka in. Men vi måste även titta på annat så som kör- och vilotider, lastsäkring, besiktningar och överlass, säger Sören Johansson vid trafikpolisen i Helsingborg.

Något som också drar ner på antalet avslöjade olaga cabotagetransporter är tiden varje fall tar i anspråk. Två, tre timmar per fall ute på kontrollplatsen är inget ovanligt. Sören berättar att man dock sällan behöver leta särskilt länge för att hitta olagliga cabotagetransporter.

—Det brukar gå ganska snabbt. Exempelvis fick vi träff redan på den första vi tog in i söndags.

Även om det kan kännas hopplöst ibland tror Sören att polisens arbete gör skillnad. Bland annat kan han se att många av de större speditionsfirmorna allt mer gått över till att köra med svenska dragbilar.

—Sedan behöver det i och för sig inte betyda att allt står rätt till när det gäller löner och sådant, säger Sören.

En annan effekt av polisens arbete är att de som sysslar med olovlig cabotagetrafik försöker hitta nya vägar att dölja sina brott.

—När lagen kom var det relativt enkelt att avslöja de som fuskade. Idag kan det krävas lite mer arbeta från våran sida.

Men det är brottslighetens natur menar Sören. Det är inte bara polisen som utvecklar sina metoder – det gör även de som fuskar.

 

Bakgrund:

Tre av de olaga cabotagetransporterna hittades i onsdags, fyra på torsdagen, ett på fredagen och tre i söndags. Fyra av fallen hittades i Malmö dit Helsingborgspolisen åkte en av dagarna.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*