annons
Hem » Notiser » 1570 lastbilar saknade rätt däck i norska kontroller

1570 lastbilar saknade rätt däck i norska kontroller

Norska Statens vegvesen kontrollerade vinterutrustningen till 13 000 fler tunga fordon förra året, 2018, än året innan. Av de kontrollerade fordonen hade omkring 1 570 fordon icke godkända däck för vinterbruk och 900 saknade kedjor. Totalt fick 418 fordon körförbud på grund av dålig utrustning i förhållande till körförhållanden. Åtta blev polisanmälda.

– Vi konstaterar att vinterutrustningen när det gäller tunga fordon trots allt blir lite bättre för varje år. Men det krävs fortfarande förbättringar för att vi ska bli nöjda. Det är vi inte innan alla har sina fordon i ordning, understryker chefsingenjör Arnfinn Eriksen i Statens vegvesen.

2015 kom infördes krav på vinterdäck på alla hjul på tunga fordon. Det vill säga märkta vinterdäck med minst 5 mm mönsterdjup.

I fjol saknade 1 570 av de 63 000 kontrollerade tunga fordonen godkända vinterdäck.

– Inte alla utan vinterdäck fick körförbud. Det kan vi enligt regelverket endast ge om fordonet inte har tillräckligt bra grepp, vilket beror på förhållandena när fordonet stoppats, vilket varierar från kontroll till kontroll, säger Eriksen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*