annons
Hem » Artiklar » Alkobom stoppade grovt rattfull

Alkobom stoppade grovt rattfull

Två rattfulla förare stoppades i samband med att alkobommarna i Frihamnen, Stockholm, började användas igen efter ett kortare uppehåll. En av dem var grovt rattfull med hela 1,36 promille i blodet.

– Alkobommar är ett mycket effektivt och ekonomiskt sätt att höja trafiksäkerheten och hindra rattfulla förare från att köra ut på vägarna efter att de lämnat färjan, säger Tomas Jonsson projektledare på MHF.

Alkobommarna i Frihamnen sattes upp september 2014 och kontrollerade över 11 000 fordon under hösten. 87 personer som hade över 0,2 promille stoppades vid bommarna och hindrades från att köra vidare ut i Stockholmstrafiken. Över tid kunde man tydligt notera att kontrollerna hade effekt genom att allt färre stoppades och med allt lägre promille.

– Avskräckningseffekten hos förarna att avstå att dricka under färjeresan stannar inte kvar särskilt länge. När vi började kontrollerna igen efter några veckors uppehåll stoppades två rattfulla på första färjan. En med 0,6 promille och en med 1,36. Föraren med 0,6 promille sa att han druckit eftersom han inte hört att alkobommarna var igång igen, säger Tomas.

MHF sköter driften av alkobommarna och Polisen, Tullen och Kustbevakningen har delat ansvar att lagföra de förare som blir stoppade vid alkobommarna. Höstens verksamhet med Alkobommar i Stockholms Frihamn håller nu på att utvärderas och kommer att presenteras i en rapport i början av mars.

– Så här långt ser det mycket positivt ut och det kommer att aktualisera frågan om en permanentning och utbyggnad av alkobommar till fler hamnar över landet. Inte minst samhällsekonomiskt innebär alkobommen stora besparingar för samhället genom att kontrollerna sker automatiskt och frigör stora resurser för polis, tull och kustbevakning, säger Tomas och tillägger:

– Min och MHF:s förhoppning är att vi nu snabbt får positiva signaler från ansvariga politiker att de vill se en fortsatt utbyggnad av alkobommar runt om i Sveriges hamnar.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*