annons
Hem » Artiklar » 20 Adblue-fuskare avslöjade på en vecka

20 Adblue-fuskare avslöjade på en vecka

Norska Vegvesenets kontrollanter på Svinesund har på en vecka avslöjat ett 20-tal chaufförer med att fuska med Adblue. Detta skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Söndagen förra veckan avslöjades sju fuskare på bara ett arbetspass vid kontrollstationen.

– Detta är först och främst skadligt för miljön. I förlängningen är det förödande för de aktörer i transportbranschen som följer reglerna. Vi kan inte sitta och se på när detta säger Øyvind Grotterød som är teknisk chef vid kontrollstationen i ett pressmeddelande.

Fuskarna har avslöjats med boxar som lurar systemet i lastbilarna att kopplar bort reningstekniken som kräver Adblue. Utsläppen blir därmed de samma som Euro 2 eller 3-klassade lastbilar och man sparar pengar genom att slippa tanka Adblue.

Denna typ av boxar säljs helt öppet på internet. Ett företag i Uppsala län säljer boxar till Scania och Volvo. I sin marknadsföring skriver man att man genom att montera en box kan konvertera sin Euro 4/5-bil tillbaka till Euro 3. ”Sedan är du kvitt problemen och kostnaden för Adblue” skriver företaget.

Europeiska lastbilstillverkarnas intresseorganisation European Automobile Manufacturers Association (ACEA) krävde tidigare i år att myndigheterna förbjuder reklam och försäljning av hård- och mjukvara som kan gå förbi kontrollsystemen för utsläpp. Man vill också att straffen för fuskare skärps.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*